Ingrediënten
2 sjalotten
1 venkel
3 tomaten
1 bakje champignons
8 kerstomaatjes
8 takjes dille
1 blad laurier
1 steranijs
2 dl room 40%
1 scheut Pernod
1 dl visfumet
scheut olijfolie
4 grote Doradefilets (ontschubt en ontgraat)
Aardappelpuree
- Schil de aardappelen en snij deze in grote gelijke stukken.
- Doe de aardappelen in een kookpot en vul deze met koud water tot de aardappelen onder staan.
- Voeg matig zout toe.
- Kook de aardappelen gaar, giet ze af en droog ze al roerend op het vuur. Het overtollige vocht zal verdampen.
- Stamp de aardappelen of draai ze door een passe-vite tot puree.
- Voeg een scheut verse room en een klont boter toe. Meng alles met een klopper.
- Smaak af met peper, zout en muskaatnoot.
Saus
- Snij 1 sjalot en de stelen van de venkel in kleine stukken. Stoof ze aan in olijfolie.
- Voeg er laurier en steranijs aan toe.
- Blus het geheel met Pernod, maar bewaar nog een beetje voor op het einde.
- Voeg de visfumet toe, kook het geheel voor de helft in.
- Voeg de room toe.
- Kook het geheel terug even op en smaak af met peper en zout.
Groenten
- Kuis de sjalotten en snij ze in halve ringen.
- Kuis de venkel: snij de onderste schijf en de stelen eraf (de stelen bewaren we voor de saus later). Snij de venkel in twee en verwijder de kern.
- Snij vervolgens de venkel in kleine gelijke blokjes (brunoise).
- Pel de tomaten, snij ze in vier, ontpit ze en snij deze in kleine blokjes.
- Borstel te champignons af, zodat er geen aarde meer aan kleeft en snijdt ze in partjes.
- Stoof de sjalot en venkel aan in olijfolie, tot ze mooi gaar zijn, onder deksel.
- Voeg de tomaatblokjes toe en roer alles goed door.
- Kruid af met peper en zout.
Vis
- Kruid de doradefilets met peper en zout.
- Bak de filets op het vel in boter of olijfolie tot het vel mooi krokant is.
- Draai de vis om en bak verder tot hij gaar is op matig vuur.
Afwerking
- Verwarm de borden in de microgolf gedurende 1 minuut.
- Dresseer de gestoofde groenten in het midden van het bord en schik de doradefilets erop met het vel naar boven.
- Giet de saus er mooi langs.
- Schik de kerstomaatjes en dilletakjes er rond.