Doradefilet met zuiderse groenten en een romige Pernod saus

Type gerecht

Hoofdgerecht

Bereidingstijd

1u30

Aantal personen

4

Moeilijkheid

Medium

Ingrediënten

2 sjalotten

1 venkel

3 tomaten

1 bakje champignons

8 kerstomaatjes

8 takjes dille

1 blad laurier

1 steranijs

2 dl room 40%

1 scheut Pernod

1 dl visfumet

scheut olijfolie

4 grote Doradefilets (ontschubt en ontgraat)

Aardappelpuree

  • Schil de aardappelen en snij deze in grote gelijke stukken.
  • Doe de aardappelen in een kookpot en vul deze met koud water tot de aardappelen onder staan.
  • Voeg matig zout toe.
  • Kook de aardappelen gaar, giet ze af en droog ze al roerend op het vuur. Het overtollige vocht zal verdampen.
  • Stamp de aardappelen of draai ze door een passe-vite tot puree.
  • Voeg een scheut verse room en een klont boter toe. Meng alles met een klopper.
  • Smaak af met peper, zout en muskaatnoot.

Saus

  • Snij 1 sjalot en de stelen van de venkel in kleine stukken. Stoof ze aan in olijfolie.
  • Voeg er laurier en steranijs aan toe.
  • Blus het geheel met Pernod, maar bewaar nog een beetje voor op het einde.
  • Voeg de visfumet toe, kook het geheel voor de helft in.
  • Voeg de room toe.
  • Kook het geheel terug even op en smaak af met peper en zout.

Groenten

  • Kuis de sjalotten en snij ze in halve ringen.
  • Kuis de venkel: snij de onderste schijf en de stelen eraf (de stelen bewaren we voor de saus later). Snij de venkel in twee en verwijder de kern.
  • Snij vervolgens de venkel in kleine gelijke blokjes (brunoise).
  • Pel de tomaten, snij ze in vier, ontpit ze en snij deze in kleine blokjes.
  • Borstel te champignons af, zodat er geen aarde meer aan kleeft en snijdt ze in partjes.
  • Stoof de sjalot en venkel aan in olijfolie, tot ze mooi gaar zijn, onder deksel.
  • Voeg de tomaatblokjes toe en roer alles goed door.
  • Kruid af met peper en zout.

Vis

  • Kruid de doradefilets met peper en zout.
  • Bak de filets op het vel in boter of olijfolie tot het vel mooi krokant is.
  • Draai de vis om en bak verder tot hij gaar is op matig vuur.

Afwerking

  • Verwarm de borden in de microgolf gedurende 1 minuut.
  • Dresseer de gestoofde groenten in het midden van het bord en schik de doradefilets erop met het vel naar boven.
  • Giet de saus er mooi langs.
  • Schik de kerstomaatjes en dilletakjes er rond.