Koolvishaasje op het vel gebakken met preistoemp, mosselen, garnalen en currysaus

Type gerecht

Hoofdgerecht

Bereidingstijd

1u

Aantal personen

4

Moeilijkheid

Medium

Ingrediënten

  • 4 porties van 200 gr koolvishaasje op vel
  • 6 aardappelen
  • 2 staven prei
  • Boter
  • Room
  • Peper
  • Zout
  • Muskaatnoot
  • 1 kg jumbo mosselen
  • 1 ajuin
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl mosselkookvocht
  • 1 dl kokosroom
  • 1 dl verse room
  • 2 soeplepels currypoeder
  • 8 kerstomaatjes
  • 4 takjes platte peterselie
  • 100 gr gepelde garnalen
  • 1 scheutje witte wijn

Bereiding

  • Doe 1 kg mosselen in een kookpot met een scheutje witte wijn
  • Kook de mosselen onder deksel tot ze mooi open komen. Giet het kookvocht van de mosselen in een aparte kom en bewaar deze voor de saus later.
  • Bewaar 16 mosselen in de schelp voor de afwerking, de rest mag uit de schelp gehaald worden.
  • Schil de aardappelen en snij deze in grote gelijke stukken
  • Doe de aardappelen in een kookpot en vul deze met koud water tot de aardappelen onder staan
  • Voeg matig zout toe
  • Kook de aardappelen gaar, giet ze af en droog ze al roerend op het vuur. Het overtollige vocht zal verdampen
  • Stamp de aardappelen of draai ze door een passe-vite tot puree
  • Voeg een scheut verse room en een klont boter toe. Meng alles met een klopper.
  • Smaak af met peper, zout en muskaatnoot
  • Kuis de prei: verwijder het loof en de wortels. Snij ze overlangs in de lengte en spoel ze af met koud stromend water.
  • Snij de prei in fijne ringen en Stoof deze aan in boter tot ze mooi glazig zijn. Zorg ervoor dat de prei niet kleurt.
  • Spatel de prei onder de puree en houdt deze warm
  • Snij de ui fijn en stoof deze aan in boter. Strooi er de currypoeder overheen en roer alles goed om.
  • Blus dit met witte wijn en het mosselkookvocht.
  • Kook alles in tot je de helft van het vocht overhoudt. Voeg er de kokosroom aan toe, samen met de verse room.
  • Kook het geheel terug even op en smaak af met peper en zout.
  • Voeg eventueel bindmiddel toe tot gewenste dikte.
  • Kruid de koolvishaasjes af met peper en zout. Bak ze op het vel in boter tot het mooi krokant is en draai de vis om. Bak verder tot hij mooi gaar is op matig vuur.

Afwerking

  • Verwarm de borden in de microgolf gedurende 1 minuut
  • Dresseer de preistoemp in het midden van het bord en schik de vis met het vel naar boven erboven op.
  • Dresseer de saus er mooi langs en schik het mosselvlees rond de vis.
  • Werk af met gepelde garnalen, partjes kerstomaat, een takje peterselie en de overige mosselen in de schelp.